Nieuws Nieuwe optie in Box 3 rapport biedt mogelijkheid tot besparing op belasting

Nieuwe optie in Box 3 rapport biedt mogelijkheid tot besparing op belasting

11 mei 2023 | door Marc

Dit artikel delen

n het Box 3 analyserapport is aangegeven dat de leegwaarderatio volgens de vernieuwde fiscale regels leidt tot een toename van de waarde van bezittingen en vaak tot een aanzienlijk hogere Box 3 belasting. Echter, recent is gebleken dat de leegwaarderatio niet altijd verplicht hoeft te worden toegepast.

Wat betekent dit voor vastgoedbeleggers? Als er een vermoeden bestaat dat de waarde in verhuurde staat van een adres meer dan 10% afwijkt van de waarde die is berekend met behulp van de leegwaarderatio in het Box 3 rapport, kan het zinvol zijn om een taxatie van het pand te laten uitvoeren. Als de getaxeerde waarde in verhuurde staat inderdaad ten minste 10% lager is dan de waarde die is berekend in het rapport, kan het lagere getaxeerde bedrag worden gebruikt bij het bepalen van de totale waarde van bezittingen voor de berekening van het belastingbedrag. Dit kan resulteren in aanzienlijke besparingen op de te betalen belasting. De nieuwe versie van het Box 3 rapport bevat deze berekening en is vanaf nu beschikbaar.

Sommige fiscalisten hebben al aangegeven dat zij dit rapport als vertrekpunt willen gebruiken voor de belastingaangifte. Zodat wellicht ook nog op taxatiekosten kan worden bespaard. Een handig overzicht dus om met uw fiscalist te delen alvorens de aangifte wordt ingediend.

U kunt het aangepaste Box 3 analyserapport generen via rapporten in Unite.

Voorbeeld Box 3 analyserapport inclusief bezwaar